Natura are multe daruri pentru noi, iar această călătorie este despre a le primi și a-ți conecta trupul, mintea și spiritul cu ea.
Dispunem de ghid turistic la cerere.
Dispunem de ghid turistic la cerere.
Sătenii, caii și căruța sunt pregătiți sa ne ducă prin sat și să vizităm atelierele meșterilor populari. Fie că mergem să vedem cum se sculptează lemnul, cum se lucrează opincile, vizităm vâltoarea sau femeile care țes, tradițiile locale o să te prindă în povestea lor.
Satul Budești este unul încărcat de emoție și pasiune și vei simți această încarcare de energie din primul moment în care ajungem în dreptul bisericii vechi. Lemnul de sute de ani, liniștea din jur și porțile atent sculptate așteaptă să ofere pace celui care îi calcă pragul. După aceea, ne-om duce linistiți în sat la un meșter, să vezi ce înseamnă cu adevărat dragostea de lucru’ manual. Nu v-am spus partea faină… toată povestea o s-o trăim ca pe vremuri, conduși cu căruța de un sătean care știe fiecare părticică a locului.
Moroșenii recomandă tot ce-i natural și se mândresc cu apa de Borcut. Este carbogazoasă, bicarbonată, calcică, sulfuroasă şi poate fi inclusă în categoria apelor minerale naturale şi apelor medicinale. Ea izvorăște direct din pământ, dintr-un mic izvor natural situat în apropierea pensiunii. În plus, până acolo, ne bucurăm de priveliște, aer curat și de o gustare ca la noi acasă!
Dacă ai citit povești în copilărie, acum e momentul să trăiești una. Mergem cu căruța până la ieșirea din sat, până dăm de pădure. Apoi o luăm pe jos, în șir indian, în timp ce ne bucurăm de răcoarea brazilor. O să-ți dai seama că am ajuns la destinație când i-i vedea căsuța lui nea Gheorghe. Acolo, ne ospătăm bine ca să ne recuperăm energia și ne plimbăm prin poieniță cât ne cade bine.
Brebu-i satu’ vecin, la 3-4 km distanță. Aici se păstrează cu sfințenie cele mai autentice case din Maramureș, porțile care au făcut zona celebră, tradițiile și legătura cu Divinitatea. Ulițele-s mici și multe, oamenii veseli și muncitori, iar copacii parcă-ți povestesc în șoaptă. Până acolo ne ducem însoțiți de un sătean cu căruța, ca fim cât mai aproape de traiul moroșan. Chiar și Prințu’ Charles a fost pe acolo și s-a plimbat pe ulița pe care o să mergem. El a lăsat un mesaj prin acțiunile lui și vei avea ocazia să îl vezi la fața locului. Da’ asta-i o poveste de simțit și de văzut, nu de vorbit!
Tot ce-i vechi are multe povești de spus. Se știe că moroșenii-s oameni credincioși și au o legătură strânsă cu cele sfinte. Biserica veche din Breb cu hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” îi cel mai semnificativ monument de acest gen din țară. A fost construită în 1622 și de atunci tot acolo-i, încărcată cu energie bună și istorie. În plus, turnul ei este cel mai vechi s-a păstrat încă din 1531.
Pe lângă faptul că din exterior pare desprinsă dintr-o poveste, pe interior deține reale comori: icoane ce datează din secolele XVII, XVIII și XIX. Deși nu se mai fac slujbe acolo, este prețuită ca fiind o mare valoare a Maramureșului. Mai multe v-om spune pe drum, caii trag ușor la căruță, așa că o-m ave’ timp destul.
Pentru săteni, mersul cu căruța trasă de cai este ceva normal, da` pentru cei care nu-s obișnuiți, îi ceva deosebit și distractiv. Mai mult, drumul îi tare liniștitor și, până-n Breb, avem timp să observăm tot ceea ce ne înconjoară. O să ne oprim de câte ori vreți, da’ frumusețea-i în capătul satului unde ne așteaptă o pajiște și o cană bună de ceai sau sirop. Nu o să te mai saturi de natura din jur, asta-ți spun sigur!
Se spune că traseul acesta nu e pentru oricine, ci pentru cei învățați cu umblatul pe munți. Trebuie să ai rezistență fizică să faci față, dar merită! Ca să ne pregătim sufletește, ne punem un rucsac de drum echipat cu cele necesare, facem împreună stretching, în timp ce îndrumătorul ne povestește cât de important este să mâncăm sănătos înainte de efort. Bineînțeles că o să bem multă apa de izvor pe tot drumul, așa că ne oprim de câte ori trebe. Unde vedem un loc fain facem popas și ne împărțim: unii strâng lemne, alții pornesc focul, iar femeile pregătesc bucatele ca sa fie puse pe frigărui, iar mai apoi, la foc. Tacâmuri nu ne trebe, o să mâncăm cu mâna, exact ca în copilărie! Nu ne oprim până nu ajungem sus pe Creastă. Acolo altu-i aerul, iar de priveliște n-are rost să vorbim. Un lucru vă promitem: seara o să cădem toți lați, dar cu un trup revitalizat și cu o minte mai sănătoasă.
Vino și tu într-o aventură off-road pe plaiurile maramureșene! Vom vizita vestitul izvor cu apă de Borcut al moroșenilor, unde apa are multe proprietăți terapeutice și un gust deosebit. Când ajungem ne potolim setea și facem un foc de tabără unde frigem un prânz câmpenesc: slănină cu pită și ceapă și alte bunătăți.