Aflat la doar 18 km vest de Sighetu Marmației, în vecinătatea graniței româno-ucrainene, aproape de răul Tisa, Cimitirul Vesel este unul din cele mai vizitate atracții din Maramureș. 

„Cimitirul Vesel” este un cimitir unic în lume, situat în satul Săpânța, din județul Maramureș, România.

Numele de „Cimitirul Vesel”, sub care este cunoscut, este dat de abordarea colorată și jucăușă a temei morții, inscripționată pe morminte, și a tradițiilor funerare.

Renumele îi este dat de sculpturile complicate de pe pietrele funerare și de picturile vibrante, de un albastru strălucitor, care descriu scene din viața decedatului. Fiecare mormânt este marcat cu o poezie sau un epitaf, scris pe un ton plin de umor, care reflectă caracterul persoanei, ocupația și cauza morții.

Ideea conceperii cimitirului în acest mod unic aparține unui artist local, pe nume Stan Ioan Pătraș, care a început să sculpteze pietrele funerare unice încă din anii 1930. De atunci, cimitirul a devenit o atracție turistică populară și un simbol al culturii maramureșene. Turiștii ajunși în zonă, pot face tururi ghidate, existând chiar și un muzeu dedicat istoriei „Cimitirul Vesel” și patrimoniului său artistic.

Cimitirul de la Săpânța rămâne o destinație fascinantă și unică, pentru toți cei interesați de istorie, artă și tradiții culturale.

Cum sunt făcute pietrele funerare.

 

La “Cimitirul Vesel” din Săpânța, Maramureș, fiecare piatră funerară are o pictură colorată și un epitaf scris în limba română.

Epitafurile sunt scrise într-un stil liric, plin de umor și poezie, care încearcă să redea, într-o poveste scurtă, viața persoanei înmormântate acolo.

În total, peste 800 de cruci, lucrate manual, pot fi admirate în Cimitirul Vesel din Săpânța.

Cele mai populare citate, versuri și poezii nu pot fi redate în întregime aici însă ne-am luat libertatea de a introduce câteva exemple remarcabile:

„Aici, sub acest strat de pământ, zace numai un artist flămând. Cu idei mereu în cap, și-n ochi o lumină vie și-nțelepciune fără de margini.”

Sau

” În viață n-am fost de loc cumințel, dar m-am spovedit la sfântul județel. Acum stau la rând la cele sfinte …”

Iar pe crucea lui Stan Ioan Pătraș, fondatorul cimitirului, sunt scrise următoarele:

„De cu tînăr copilaș

Io am fost Stan Ion Pătraș

Să mă ascultați oameni buni

Ce voi spune nu-s minciuni

 

Cîte zile am trăit

Rău la nime n-am dorit

Dar bine cît-am putut

Orișicine mi-a cerut

 

Vai săraca lumea mea

Că greu am trăit în ea.”.

 

Pe o altă piatră se poate depista o altă incursiune umoristică a cimitirului vesel:

„Sub această cruce grea

Zace biata soacră-mea

Trei zile de mai trăia

Zăceam eu și cetea ea.

Voi care treceți pă aici

Încercați să n-o treziți

Că acasă dacă vine

Iară-i cu gura pă mine

Da așa eu m-oi purta

Că-napoi n-a înturna

Stai aicea dragă soacră-mea”.

Fiecare epitaf este unic și personalizat fiecărui „locatar” în parte, acesta fiind unul din elementele care fac ca “Cimitirul Vesel” să fie un loc atât de special.

Cum ajungi la Cimitirul Vesel

Pentru a ajunge la “Cimitirul Vesel” din Săpânța, Maramureș, există mai multe opțiuni:

Cu mașina personală Există drumuri bune care duc până la Săpânța și există locuri de parcare disponibile în apropierea cimitirului.

Cu autobuzul – Puteți lua un autobuz către orașul Sighetu Marmației, iar de acolo există o mulțime de microbuze care fac legătura cu Săpânța. De asemenea, puteți căuta un autobuz direct către Săpânța.

Cu trenul – Stația de tren cea mai apropiată este în orașul Sighetu Marmației, iar de acolo puteți lua un autobuz sau un taxi până la Săpânța. Indiferent de opțiunea aleasă, este important să verificați programul de transport înainte de a pleca și să fiți atent la orele de deschidere ale cimitirului și ale muzeului.

Biletul de intrare pentru adulți este de 10 lei iar pentru copii ( 7-14 ani ) este de 5 lei.

Cimitirul poate fi vizitat zilnic între orele 8:00 și 20:00 (desigur că exista  și excepții de la acest program, de aceea este important să verificați, înainte de a pleca la drum, aceste detalii).

„Cimitirul Vesel” este un celebru cimitir situat în satul Săpânța din Maramureș, o regiune din partea de nord a României. Este cunoscut și sub numele de „Cimitirul Vesel” și este unic prin abordarea jucăușă a morții și a tradițiilor funerare.

 

Cimitirul este renumit pentru pietrele funerare colorate și elaborate, care sunt împodobite cu sculpturi complicate și picturi vibrante care înfățișează scene din viața decedatului. Fiecare mormânt este marcat cu o poezie sau un epitaf, scris pe un ton plin de umor și liniște, care reflectă caracterul persoanei, ocupația sau cauza morții. Ideea cimitirului a fost concepută de un artist local pe nume Stan Ioan Pătraș, care a început să sculpteze pietrele funerare unice în anii 1930. De atunci, cimitirul a devenit o destinație turistică populară și un simbol al culturii maramureșene.

Vizitatorii cimitirului pot face tururi ghidate, iar există și un muzeu dedicat istoriei „Cimitirul Vesel” și patrimoniului său artistic. Este o destinație fascinantă și unică pentru cei interesați de istorie, artă și tradiții culturale și o vizită obligatorie dacă vă aflați în Maramureș.

Soare-n Maramures

Leave a Reply

Apelează acum!